2010,2012, 2013, 2014, 2015, 2017,

5 de des. 2012

SESSIÓ "EL DOCU PREFERIT DE..." JOSE LUÍS GUERÍN



25 de gener 2013

A “El docu preferit de... José Luís Guerín” recuperem el multipremiat treball documental d’Óscar Pérez.

Amb la presència d’Òscar Pérez i José Luís Guerín

EL SASTRE
Fitxa tècnica: Direcció: Óscar Pérez; Producció i muntatge: Óscar Pérez i Mia de Ribot; Mescla de so: Salva Coromina

Catalunya, 2007, 32 minuts

Projectem el guardonat treball d'Óscar Pérez "El sastre", guanyador el 2007 del premi al millor curtmetratge en el festival de documental més prestigiós del món, el Festival Internacional de Cinema Documental d'Amsterdam, l'IDFA. El protagonitza en Mohamed, un sastre pakistanès que treballa amb en Singh, el seu ajudant, en una botiga de vuit metres quadrats al cor del barri del Raval de Barcelona. Aquest treball s'emmarca dins la programació especial del "D'aquí d'allà" dedicada aquest mes al Pakistan.

"El sastre" retrata el dia a dia del negoci d'en Mohamed captant la realitat des d'una cantonada de l'entrada del petit local, gairebé sempre en un pla estàtic. Al fons de la botiga s'amunteguen indiscriminadament bosses i peces de roba, de manera que trobar el que vénen a buscar els clients es converteix en un maldecap per a tothom. Les discussions amb els clients o entre el sastre i l'ajudant són captades per l'observador "noi de la càmera". Així és com es refereixen al director de film el Mohamed i el seu ajudant quan parlen en pakistanès creient que el noi que no entén res del que diuen, però que revela els subtítols de les converses. Fins i tot un client els adverteix que aquest noi podria ser en realitat de la policia secreta.

L'èxit d'"El sastre" en festivals d'arreu del món va donar peu al fet que, dos anys més tard, l'Óscar Pérez tornés a filmar el negoci del Mohamed. Va realitzar quatre episodis més que van configurar, amb el que ja existia, la sèrie de Televisió de Catalunya "L'hort de Getsemaní". En aquesta ocasió, "El documental" emet també el capítol "El germà del sastre", en què el Mohamed compta amb un altre ajudant, el seu germà Alyas. Aquest no coneix l'ofici ni tampoc el castellà per atendre els clients, alhora que el Mohamed no té la paciència ni el temps per ensenyar-li res. Les mancances de l'Alyas no causen més que problemes amb els clients, però, d'altra banda, en Mohamed se sent obligat a ajudar-lo.
Les crítiques d'"El sastre" que ja vaticinaven, l'any 2007, que amb els anys es parlaria del potent documentalista Óscar Pérez no s'equivocaven. Ha repetit tàndem amb la Mia de Ribot, amb qui va produir i muntar "El sastre", per codirigir el seu primer llargmetratge, "Hollywood talkies", que explica la història dels actors espanyols que van emigrar a Hollywood durant els anys vint del segle passat. El documental va participar en la secció Horitzons de la Mostra del darrer Festival de Venècia. Amb aquest treball personal, se seguirà parlant molt d'aquests autors i esperant magnífiques obres.

Premis "El sastre" :
Millor curtmetratge al Festival Internacional de Cinema Documental, IDFA, 2007, Amsterdam, Països Baixos
Premi del públic a Silverdocs, Washington, Estats Units
Cinema Eye Honors Award, Nova York, Estats Units
Millor film, Festival de Cinema Mediterrani, Bòsnia i Hercegovina
Menció especial, Der-Hum Festival de Cinema de Drets, Argentina
Diploma al mèrit cinematogràfic, Listapad Minsk International Film
Festival, Bielorússia
Millor curtmetratge, Play-Doc Festival Internacional de Documental de Tui
Millor curtmetratge, Alcances, Festival Internacional de Documental de Cadis, Espanya
Millor curtmetratge a Docu100, Festival Internacional de Documental de Madrid, Espanya

EL GERMÀ DELSASTRE
Catalunya 2009. 32minuts

Fitxa Tècnica: Producció: Antoni Tortajada (TVC), Oscar Pérez (Getsemaní)
Fotografia: Oscar Pérez, Edició: Mia de Ribot, Oscar Pérez, Productora: Televisió de Catalunya & Getsemaní Produccions, S.L.
Distribució: Televisió de Catalunya
 
Sinopsis: Mohamed el sastre compta ara amb un altre ajudant, el seu germà Alyas. Aquest no coneix l'ofici ni tampoc el castellà per atendre els clients, alhora que el Mohamed no té la paciència ni el temps per ensenyar-li res. Les mancances de l'Alyas no causen més que problemes amb els clients, però, d'altra banda, en Mohamed se sent obligat a ajudar-lo. La familia és la familia.


Els dos documentals formen part de la sèrie "L'hort de Getsemaní".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada